Var för är det viktigt med sex-och levnadsundervisning i skolan för mig och andra?

AV: Anonym elev, åk 4.

För att man ska kunna veta vad som händer med sin kropp. Och varför den förändras. Och varför du kanske får konstiga prickar på ditt ansikte, varför du får könshår etc.

Rösten

Under puberteten så kan rösten ändras och bli mörkare för att Adamsäpplet växer i halsen, Adamsäpplet är en utbuktning som killar/men får vid halsen.

Mens

Mens är när flickor/kvinnor har ägglossning, ägglossning är när flickornas/kvinnors ägg blir inte aktiverad och faller ner och blöder. När man har mens så kan man använda bindor, tamponger och mens koppar. Dem flesta tjejer får mens 9–13 år gammal. 500,000 äggceller har kvinnor/flickor. Efter man har fått mens så växer man bara några cm till vanligast 7-13cm till. När du har fått mens så är du någonting som heter könsmogen, det betyder att du kan producera barn. Kvinnor/flickor får mens en gång per månad. Flickor/kvinnor kan även har flytningar gul/vit konsistente. När du har fått mens kan du få kramper i magen ☹. Om du har fått mens för det första gången är det bra om du säger till en vuxen så dem kan hjälpa dig. Kom ihåg att det är helt normalt 😊.

Varför? – Hormoner

Varför går man igenom puberteten? Hypofysen är något man har i hjärnan som skickar ut östrogen och testoron, testoron är mer manligt och östrogen är mer typ feminin. Det kvinnliga hormonet kan göra dig mer lättirriterad och ledsen. Och manliga hormonet kan göra dig mer arg.

Kroppsförändringar

Du kanske märker att i den här åldern så böjar din kropp förändras tex man får bröst, store höft, rumpa och att hår växter på några andra ställen som det brukade inte göra innan det kallas för könshår. På killar så blir deras axlar bredare. Snoppen och pungen böjar blir större för att dem ska kunna producera spermier som gör att kvinnan kan bli gravid.

Hår

Man märker vid den här åldern att man får hår på andra ställen än man hade innan tex snippan och snoppen. Det kallas för könshår (jag har nämnt det innan) man har det för att hålla könet rent. Killar/men börjar få mustasch och skägg. Både kön får hår under armhålen.

Svett

Nu när du är inne i puberteten så svettas du nu mer för att din kropp jobbar med hormoner och förändringar som händer i kroppen, så då är det viktig att duscha varje dag. De är också bra att använda deodorant under armhålorna.

Hudförändringars

Under puberteten så får man fetare hud och när får fetare hud så får man akne/finnar och porer. Dem flesta får porer på näsan och akne på pannan, fast man kan också få det på kinder på halsen och andra ställen på sitt ansikte och kropp. Och det är viktigt att tvätta ansiktet för att hålla det rent. Och att inte använda saker som innehåller kemikalier.

Så det här är varför jag tycker eller egentligen alla ska tycka att man ska ha sex och samlevnadsundervisning är viktig. För att man ska veta vad som händer med sinnkropp och att man inte ska tycka att det är konstigt.

Lämna ett svar