LÄSTIPS – Tema Afrika

QR-kod till denna sida.

Nedan finner du en lista på bra boktips för mellanstadie/högstadieåldern på temat Afrika samt värdegrund. Böckerna går att beställa via t.ex. Adlibris eller bibliotek. Du som har tillgång till tjänsten Polynino (vanligt på skolor) kan logga in direkt genom att klicka på länkarna på varje bokbil för att få direkt tillgång till boken.

David tipsar:

Naserian

Anders Trense – Argasso bokförlag, ca åk 6-9.

Länk till polynino.

“När sjuttonårige Mikael, som bor i Kenya tillsammans med sin familj, träffar massajflickan Naserian förändras hans liv för alltid. Mikael och Naserian blir förälskade, och snart kan ingenting hålla dem ifrån varandra. Men omgivningen är mindre förstående, och flera starka krafter kommer snart att hota deras kärlek och försöka skilja dem åt … NASERIAN är Anders Trenses sjätte bok, en lättläst och spännande ungdomsroman om Mikaels kärlek till Naserian och hans nya hemland Kenya, och hur han mot sin vilja dras in i de konflikter som skakar landet.”

Scanna QR-kod till polynino.

Zulu-systrar

Anna Holmström Degerman, Annika Langa – Bokförlaget Opal

Länk till Polynino.

Ebba från Sverige och Phumeza från Sydafrika brevväxlar med varandra genom ett skolprojekt och till en början är det ganska motvilligt. Men snart inser båda att de har mer gemensamt än de tror. Phumeza har ingen pappa, men hon har en fiende i klassen som är ute efter henne, och hon vill försöka hjälpa två vänner som är fattiga och bor på gatan. Ebbas mamma är död, hon tror att hennes granne är en mördare, minst! Och hon vill hjälpa en tjej i nian som har det struligt, men vågar inte. Från olika breddgrader hjälper tjejerna varandra och breven blir betydelsefulla höjdpunkter i tillvaron. Med humor och värme levererar författarna en berättelse om hur stora och små problem ser likadana ut för en 10-årig tjej, oberoende av var världen man i befinner sig.

Scanna QR-kod till Polynino.

Fakta om Nelson Mandela

Frances Ridley – Nypon förlag

Länk till Polynino.

Nelson Mandela föddes i en by i Sydafrika. I hela sitt liv kämpade han för de svarta människornas rättigheter. När han var 76 år blev han president.

Scanna QR-kod till Polynino.

På plats i tiden 5 – Itai och örnen

Åsa Storck – Hegas

Länk till Polynino.

Det är år 1390. Pojken Itai lever i Stora Zimbabwe i södra Afrika. Itai bor med sin bror och sina föräldrar i en liten lerhydda nära stadens stora borg. Inne i borgen bor de rika och mäktiga. Sent en kväll råkar Itai höra något som det inte var meningen att han skulle få reda på. Dagen efter får Itai ett viktigt uppdrag av en av stadens mäktiga män, ett uppdrag som inte får gå fel. Men Itai hinner inte långt innan allt går på tok. Itai och örnen är den femte boken i serien På plats i tiden. Det är spännande böcker som utspelar sig på olika platser under olika tidsåldrar. Bonusfakta för nyfikne finns i slutet av varje bok.

QR-kod till Polynino.

Harriet Tubman

Christine Platt – Abdo Publishing

Länk till Polynino.

ENGELSK BOK

This title introduces readers to Harriet Tubman and how she became a shero to free as many slaves as possible through the Underground Railroad.

QR-kod till Polynino.

Modersmål

Mona Monasar – Natur & Kultur Allmänlitteratur

Länk till Polynino.

Rekommenderas från åk 7-9.

Hon bänder upp min mun gråter viskar i mitt öra Förtär din moders mål Svälj din tunga gör plats för ditt modersmål Låt det fylla dig När du tar ditt sista andetag Spotta ut din tunga och säg orden jag matat dig med från din födsel Ge mig tillbaka vad jag sått Ge mig tillbaka det du fått Modersmål är en diktsamling med svartvita illustrationer av Tova Jertfelt. Texterna rör sig tematiskt kring psykisk ohälsa, rasism och fördomar, den afrikanska diasporan och vad det innebär att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.

QR-kod till Polynino.

AFRIKANSK MUSIK – topplåtar som uppdateras varje vecka

En av mina personliga ”moderna” favoriter inom afrikansk musik är just sångerskan Sarah. Hennes låtar finner du här:

FILMER MED AFRIKA SOM TEMA – från SLI och Apple Store

Är man lite äldre elev, senare högstadiet och gymnasiet samt vuxen rekommenderar jag starkt filmen Shooting Dogs som ibland har visats på TV men som även går att köpa via t.ex. Apple Store eller dylikt.

Har du som elev/lärare tillgång till SLI.se rekommenderar jag just denna länk på SLI för att hitta lämpliga filmer för årskurserna 4-6 om Afrika. Här finns både värdegrund, befolkning i olika delar av landet, djur/natur, m.m. Länken finns här:

HAR DU FLER TIPS/BIDRAG?

Har du fler tips eller bidrag på hur man stärker värdegrundsarbetet i skolan med just barn i Afrika eller andra kontinenter? Lämna i så fall en kommentar här nedan. Önskar du vara ANONYM? Skriv det i kommentaren och posta den/skicka den.