MATEMATIK – Tillverka serierutor med matematik

I denna lektion ska du lära sig teckna serierutor av olika slag med hjälp av matematik. Vad tänker du själv på när du hör ordet serierutor? Finns det olika typer av serierutor?

Introduktion (ca 5 min)

 • Lektionens syfte: att lära sig att rita olika typer av serierutor.
 • Vad är serierutor och hur de används i serietidningar? Hur användes serier förr i tiden tror ni?
The political cartoon, for the year 1775
Denna serie är från slutet av 1775.

Vet du kanske vem som står bakom denna serie:

Bilderna från mellanöstern på 1200-talet kunde också vara serier. De gjordes som stora rektangulära bilder med texten på separata sidor:

Grundläggande rutor (20 min)

 • Visa exempel på grundläggande rutor. Grundläggande serierutor är sådana såsom: fyrkantiga rutor, rektangulära rutor, triangulära rutor och ovala rutor. Din lärare visar exempel på detta på whiteboarden. Tänk på vad du använder för verktyg: t.ex. cikelpassare; linjaler, gradskivor, triangellinjaler eller liknande är bra verktyg!
 • Läraren demonstrerar först hur du som elev sedan ritar varje typ av ruta och sedan får du som elev tid att öva på att rita dem själva. Var noggrann!
  • Tips: är du klar med rutorna går det även bra att använda skuggteknik för att skapa ett 3D-djup i rutorna.
Bild: exempel från Devianart på enkla fyrhörniga figurer så som rektanglar och kvadrater.

Ett exempel på hur enkla fyrhörningar använts:

UPPGIFT: använd ca 10 min nu till att själv rita och konstruera fina matematiska rutor, cirklar och trianglar på ett blankt och vitt A4-papper. Tänk på hur stora rutorna ska vara OCH rita svagt med blyerts för att sedan fylla i med svart bläck eller tusch senare.

Ett annat exempel på hur du kan rita dina rutor är att blanda ihop olika typer av grundfigurer, så som med t.ex. en fyrhörning som har cirkelformade hörn:

Fil:Lord.JPG – Seriewikin (serieframjandet.se)

Avancerade rutor (ca 20 minuter)

 • Visa exempel på avancerade rutor, såsom ”splash panel” och ”action panel” (se bildexempel under texten). Det är då vi vill få en snabb händelse i bilden eller att något kraftigt och dynamiskt ska hända i vår seriestripe.
 • Förklara hur man använder varje typ av ruta och visa exempel på hur de kan användas i en serieteckning.
 • Titta nu gemensamt på varje bild här under och öva på att göra en A4-sida med denna typ av avancerade rutor. Ta ca 10 min till detta. Vilka problem stöter ni på medan ni jobbar nu?
Illustration: ser du stripsen/ränderna? Vad skapar de för effekt i denna bild? Ger de någon känsla? Någon rörelse? Testa att lägga till detta med hjälp av linjal för att få raka och kraftiga ränder med jämna mellanrum i delar av din bild. Använd ett sudd/radergummi för att ta bort delar av ett område där ränder inte ska vara.

Andra avancerade rutor är när vi t.ex. vill visa en hjälte eller fiende i närbild. Så som med detta mattemönster:

Denna typ av effekt heter escape burst inom serietecknarvärlden.

Egen serie – (ca 10 minuter)

 • Testa nu på egen hand att göra olika typer av serierutor och en egen mycket kort serie. Den behöver inte ha någon avslutning. Det räcker med en början för att bara få in en viss känsla genom några seriestripes.

Avslutning (max 5 min)

 • Visa upp era serieteckningar och förklara vilka rutor ni har använt.
 • Summera vad ni har lärt er under lektionen och ge er möjlighet att ställa frågor.

Du kan också uppmuntra varandra att samarbeta och ge varandra feedback på era serieteckningar för att främja en positiv och stödjande klassmiljö.

Lycka till!