Multiplikation

Öva multiplikation kan man göra på massa olika sätt. En hel del sidor och företag erbjuder tjänster som kostar några kronor till flera tusenlappar på att locka till att bli duktig på tabellerna. Min erfarenhet säger mig som oftast att det dessvärre inte hjälper. Istället är det repetition som gäller. Cirka 10-15 min dagligen i 4-5 veckor brukar göra att nästan alla elever blir riktigt kvicka på tabellerna och kan rentav utklassa en vuxen därhemma, vilket ibland kan vara rätt roligt.

Behöver barnet kunna tabellerna som rinnande vatten?

Somliga säger att det inte behövs, jag skulle däremot säga absolut tvärtom. Tabellerna behöver varje grundskoleelev kunna som rinnande vatten för att underlätta för t.ex. att hinna samla betygspoäng på ett nationellt prov i åk 6 och 9 där miniräknare inte är tillåten. Proven är tidsbegränsade och ska då en elev behöva sitta och anstränga sig med att räkna multiplikation efter multiplikation i huvudet eller på papper istället för att kunna det direkt så lär hen inte komma långt på det provet. Tillika så är fallet då barnet ska räkna upprepande problemlösningsuppgifter med multiplikation t.ex. i matematikböcker/digitala sidor eller praktiska problem. I detta fall kommer elever – som verkligen behärskar de enkla tabellerna – långt fram i antal uppgifter, medan det för elever som inte tränat eller befäst tabellerna tar betydligt omfattande längre tid att ta sig genom uppgifterna, vilket skapar irritation/olust eller en annan form av motstånd till ämnet och uppgifterna. Har barnet befäst tabellen kan hen också känna en ökad lust till ämnet som oftast.

Tips på övningar?

Att öva multiplikation ska man absolut inte göra mer eller mindre än cirka 10-15 min/dagligen i cirka 4-5 veckor hemma. Det är en skälig läxträning som kan följas upp i skolan varje vecka med en kort multiplikationsdiagnos och visa progressionen på vecka för vecka för att visa att eleven faktiskt skördar framgång i sin hemträning.

I skola/hemmet kan man t.ex. lägga ett montessoripussel så som det som finns att ladda ner, laminera och klippa ut på sidan här nedan. Eller göra egna multiplikationskort med svaren på baksidan. Man kan även köra multiplikationsövningar som finns på olika sidor på internet eller via gratisappar. Det som av erfarenhet ger mest fokus och koncentration i övningarna brukar ändå vara att barnet övar på något konkret material i form av kort eller pussel eller ett papper med några tabeller.

Öva även Alfacat’s multiplikationsfrågor online här eller gör ett snabbtest längst ner på denna sida.

ÖVA, ÖVA, ÖVA PÅ MULTIPLIKATION TILLS DU KOMMER IHÅG DET. GÖR GÄRNA TESTET HÄR UNDER.


Gör multiplikationstestet här nedan – du har 5 minuter på dig att göra 11 frågor.

STARTA